Sitter och diskuterar hurvida ADHD faktiskt trappas ner med åldern. Att bokstäverna är som bråkigast i ung ålder, innan folk fattar hur man ska hantera, och efter en utjämning runt medelåldern, helt enkelt förvinner när käppen kommer fram.
Kan det vara så?
För jag har varit på ett antal ålderdomshem. Har du? Det är inte direkt partystämning och avsknaden av folk som vill hitta på spontana saker är förvinnande liten. Det sitts lugnt, ofta med munnar öppna och petas i en kopp kaffe (med en helsikes massa socker i) eller sovs rakt uppochner.
Så är det överstökat då? Bokstäverna.
 
Min kompis har en annan teori om det här. 
Hon tänker att förr, innan det blev hysterisk med ADHD diagnoser, fanns lika många "stökiga" killar och tjejer som idag, men som aldrig fick nån hjälp (diagnos). Därmed ansågs dom vara tillräckligt jobbiga för att samhället skulle vända dom ryggen. Dom, i sin tur, klev fullt in i sin roll med utanförskap och socialt svåra utmaningar som följd.
Så det är dom, enligt min väns teori, som vi idag ser sittandes (fulla/påverkade) på parkbänkar och som tar in på härbärgen på nätterna.
Alltså finns dom inte inom samhällets ramar för hur äldre ska bo och skötas. 
Ingen aning hurvida det är rätt men någon poäng finns det ju.
 
Så jag hoppas härmed att min generation har tagit detta med olikheter till den nivå det ska vara på och att det på min ålders höst finns några roliga rackare, med lite myror i brallan och lite upptåg i sikte, på stället jag bor.
 
Annars somnar vi ju bara. Med öppna munnar och allt. Inte kul.
 
 
ADHD, pensionärer,
Det här med MeToo.
Att nästan varenda kotte har varit med om att bli sexuellt trakasserad eller varit med om olika övergrepp är inget jag höjer ögonbrynen åt. Spannet är väldigt stort. Från någon sexuell antydan till regelrätt fullbordat våldäkt. 
 
Vi är många som börjar tänka bakåt. Och för oss över 40 är det såklart en herrans massa år som ska gås igenom. Och det blir naturligtvis träffar.
Just det, när Janne höll på att klämma på mina biceps hela dagarna och fråga om jag tränat. DET är ju trakasseri! Och när Olle, under en dans på kickoffen, stoppade in sin tunga i mitt öra och höll fast mig lite för hårt, DET är ju övergrepp. Eller när rörmokaren inte ville gå utan att ha fått ja till en date...
 
Jag kommer inte rättfärdiga beteendet för att samhället har förändrats och utvecklats, MEN det har betydelse.
För bara 15-20 år sedan var ovanstående exempel inget man anmälde eller fick skit för.
Jag har själv sett extra förförisk ut, böjt mig mot en kollega och viskat: "Du vet att vi kommer ligga i helgen va?"
Kollegan tog detta på fullt allvar och vi låg faktiskt. Eller jag kommer inte ihåg eftersom vi blev asfulla och hamnade i säng hemma hos någon, som jag heller inte minns så mycket av. 
Det var andra tider. Men hade detta funkat idag? Hade jag kommit undan med detta tack vare mitt kön?
Ingen aning. Men det är något jag inte skulle testa idag.
 
Det handlar om att det finns en MEDVETENHET idag.
Ungefär lika som vi, nuförtiden, vet att rökning är skadlig och att vi sätter ungarna i barnstolar i bilen. 
Janne och Kalle var inga dåliga människor. De hade ett beteende som var "oförargligt" och ganska accepterande. Man reagerade bara inte som man hade gjort idag.
Ta bara boken som Anna-Karin Elde skrev 1997...Inte fan skulle någon ens TÄNKA på att nypa nån i rumpan 2017. Vilket satans liv det skulle kunna bli!
 
Tänker också på MUSSE Hasselvall, som går ut och berättar om sitt dåliga samvete han dras med sen 10 år tillbaka. 
Han och en tjej hade gott öga till varandra, och hamnar efter en himla blöt kväll i säng. Det blir åka av. Allt bra.
Förutom att tjejen långt senare berättar att hon inte kommer ihåg åket. Inte alls.
Detta tycker Musse (numer) att han skulle ha vetat på något sätt. Att tjejen egentligen inte va kapabel. När han själv inte var det. (Han var också plakat.) 
Hade det varit bättre om även Musse hade blackout från kvällen?
Eller om det bara va han som inte kom ihåg? Hade det varit ok?
Svårt för kidsen idag. Hur full får man vara? Vem bär ansvar för att alla inblandade är med på noterna som ska spelas?
Och var går gränsen för en liten tafflig pick-up-line och att bli anmäld för trakasserier? Vet alla?
 
Jag ser hoppfullt på framtiden ialla och hoppas folk avstår hånglet, om man inte är kapabel att läsa och skriva under ett sexavtal. Kanske i ny sexApp? (bra idé, Alex!)
 
Och man slickar sig inte om munnen och frågar om folk sover nakna heller.
Det är så 1990.
 
 
 
ihave, metoo, sexuella övergrepp, trakasserier,
Tydligen jäkligt svårt.
Håller på att plugga socialpedagogik. Det intresserar mig mycket. Jag arbetar ju redan med missbrukarfamiljer, psykiskt sjuka och socialt oanpassade individer (främst deras barn såklart) och det blir mer och mer tydligt att socialtjänsten inte alltid är på min planhalva. De har liksom en egen agenda som jag så gärna vill förstå.
 
Nu har jag kommit in en bit i första boken om detta ämne. Socialpedagogik. 
Och här ska inte bara begreppet som sådant läras utan naturligtvis idéhistoria, filosofi och teorin inom detta.
Mmm ok.
Vi ska lära oss om motsatta uppfattningar och personer som tycker eller har tyckt (de flesta verkar döda sen länge) olika om ämnet.
Jaha.
Så ibland är det viktigt att se den mänskliga gemenskapen och dess växelverkansförhållande. I andra fall är det samhället som ses som ett självreglerande system. En av herrarna som influenser kommit från hävdar bestämt att "en horisont av intersubjektivt delade bakgrundsantagande, som varje kommunikationsprocess redan från början är inbäddad i..."
Eh? 
Man behöver skapa ett lagbundet tänkande utifrån de subjektiva, tycker en professor. Man kan ju inte studera det subjektiva med ett objektivt betraktelsesätt då det subjektiva och de objektiva är två sidor av samma sak.
Såklart.
Min sega hjärna hoppar omkring mellan trassliga ord som interpersonell och livsvärlden och enkla som KAFFE, snart måste jag ha mer KAFFE. Kanske ska jag baka nåt?
Hm. NEEEJ, tillbaka till emperiska analyser och kontexter! (Ja, va kul!)
 
Jag får lugna mig med att alla ämnen är intellektuella i sin funktion, i sin makt att starta och dirigera relevanta undersökningar och refletioner.
Här ska reflekteras. Med hjälp av lite mer kaffe. 
Hepp.
 
 
 
 
 
allmänbildning, socialpedagogik, studier,